Nelly.com

söndag 10 april 2011

En resa till Kos år 2005.

2005 reste vi till Kos igen. Första gången vi reste dit var 1992, då vi besökte min systerdotter som då var gift där nere med en grek. Sen den gången har det blivit åtminstone 9 gånger, som vi har varit på den härliga ön.


Detta var första gången vi bodde på det här hotellet, som heter Astron och ligger vid hamnen. Vi hade en sån här härlig utsikt från vår balkong.


Det fanns en bubbelpool också, men den använde vi inte.


Här är vi ute i den gamla stan med alla butiker och serveringar.



Det  är så mysigt att gå i gränderna här.


Vid den här serveringen har vi suttit ofta och blir alltid igenkända. Grekerna är ju fantastiska på att komma ihåg ansikten.


Den här statygruppen var rätt ny, när vi kom hit den här gången och det är jag som står och lutar mej ett tag.


Som oftast finns det så här vackra bougainvillea överallt söderöver. Sibbe försöker visst gömma sig bakom den. Nej det var jag som inte såg att huvudet hamnade bakom en blomma.


Vid hamnen finns det ett flertal barer och serveringar, där man kan sitta och njuta av båtarna på kvällen.


Vid den här fontänen, som kallas för delfinfontänen, tar man till höger så kommer  man till vårt hotell bara en liten bit längre bort.


I hela Kos stad finns det fornlämningar och den här finns vid den berömda bargatan, där alla ungdomar samlas på kvällarna och festar skallen av sig. Men då ser de nog inte detta, för mörkrets skull. Hit går inte vi på kvällarna. Det låter alldeles för mycket då.


Hippokrates var Kos störste läkare en gång i tiden. Han sägs ha suttit under det här platanträdet och undervisat sina lärjungar i läkekonsten.


Det finns gott om fiskebåtar i hamnen också förutom utflyktsbåtarna, som liknar rena piratskeppen.

Uppe på det stora Frihetstorget ligger den här gamla turkiska minareten. Numera ligger det butiker och serveringar i huset.


Här ser det väl härligt ut att sitta med en kopp kaffe eller en öl.


Så här ser det ut i hamnen på kvällarna.


Detta är en gammal teater, som nyligen har restaurerats. Man använder den fortfarande vid vissa tillfällen.


Här är det Sibbe som står under en jättestor bougainvillea. Den är gammal och det syns på stammen. "Alla" fotograferar den.


 Den här kyrkan ligger så vackert ovanför trapporna här. Den heter Agia Paraskievi.


 Här är utsikten vi hade på morgnarna när vi satt och åt frukosten på hotellets altan.  Det röda uppe till höger är inte nåt fel utan bara en bit av markisen.


 När man kommer från hamnen och ska gå upp till Frihetstorget, kommer man förbi hos Maria. Hon har tillsammans med sin man en Gyros Pittaservering.



 Båda är särdeles frikostiga och bjuder så gärna på Ouzo. Hon ställer helt enkelt fram en helflaska på bordet efter maten, så får man ta så mycket man vill.


 Nu är vi på utflykt till Kalymnos med en av "piratbåtarna". Kaptenen gick runt och fotograferade alla passagerarna iförda scarves i piratstil.


 Kos ligger ju så nära Turkiet och Bodrum att man har målat grekiska flaggan på en av öarna, så man inte ska ta fel på om det är en grekisk eller turkisk ö.


 Nu har vi kommit till ön Pserimos, där vi fick möjlighet att bada i det underbara vattnet. Man kunde ta sej en öl eller nåt annat också. 


 Husen klättrar upp mot berget.


 Här är vår trevlige kapten ombord. När vi skulle åka vidare, tog han emot passagerarna med ouzo, smårätter och grekisk dans.


 Här syns hamnen på Kalymnos. Jag är inte riktigt säker på om det var Vathy vi kom till. Vi har faktiskt inte frågat nån gång, så dumt.


 Detta är "vår" båt Caterina i hamnen på Kalymnos.


 Vi brukar också åka upp till "turkbyn" en bit upp från Kos stad. Här har vi vår speciella servering. Den här gången blev vi bjudna ut i köket och här syns det välfyllda kyskåpet med förberedda rätter.


 Detta är köket också. Damen där var släkting, kanske faster till pojkarna jag visar lite senare. Hon var väldigt blyg i alla fall.


 Restaurangen heter Serif och den var vi på, när vi var på Kos allra första gången 1992.


 Nu har jag just blivit serverat nåt gott.


 Så här ser Serif ut utifrån gatan.


 Som jag skrev, så var vi här 1992. Då fick vi beställa av en liten kille på så där 12 år. Han var visst den ende som kunde prata engelska då. Det är han som sitter till höger. Den andre är hans bror och Pappa träffade vi också. Restaurangen är en typisk familjekrog. De har jättegod mat.


 Detta är ingången till en katolsk kyrka.


 Så ser vi en vacker Madonna ini kyrkan.


 Som jag berättade så finns det massvis med gamla lämningar på Kos och till och med inne i stan. Det här området kallas för Xisto och är från början en anläggning för idrottsmän. Nu har det ju förfallit, men från början var det tak över det hela, så man kunde träna jämt.


 Här är en ruin också men taket finns kvar här.


 Tack vare min systerdotter, kom vi i kontakt med ägarna till den här butiken. Hon är svenska och gift med en grek. De har två döttrar. Deras butik Avantage har endast herrkläder. Men de är jättefina och tuffa.


 Nu har jag kommit in i den grekisk ortodoxa kyrkan Agia Paraskevi och fotade lite.


 Den här tavlan var mycket vacker och jag tror att den var av silver.


 Vi brukade gå till ett ställe som heter Eudokia. Det är så Mamma heter, som lagar all mat. Men man har en skylt också, där det står Mummys Cooking. När vi gick därifrån, så fanns det en fotobutik och där var det dottern som lekte tittut med mej. Den butiken finns inte kvar längre, men vi träffade dem året efter också.



 Så blev det en vacker utsikt över hamnen till slut.

**********************************************************************************************

Välkommen till min sida. Skriv gärna en kommentar så blir jag så glad.

Gilla

9 kommentarer:

diana sa...

Vad härligt det ser ut. Planeras en ny resa dit?

Diana sa...

Vackra bilder! När mamma och jag var på Kreta så letade vi efter vita hus med blåa partier, men tydligen var det fel del av den grekiska övärlden som vi letade på. :) Men trevligt var det.

Sv: Vi hade en lärare som alltid sa "tänk på barnen i Afrika" när vi inte gillade skolmaten...

Nett sa...

Vad härligt :) Funderade själv på en resa nu med min semester, men jag avvaktar och tar den kanske senare i år.

Härligt att hon har gjort operationerna, kan tänka mig att det är ett nytt liv för henne. Kram

Anonym sa...

vilka fina bilder o kul läsning. har själv varit p¨å Kos men jag kommer inte ihåg hälften
kram

attis sa...

Så mycket vackra bilder. Här kan man sitta och drömma sej och tro att man är på semester. Tack för att du delar med dig. Jag lovar att jag inte ska fisa i våtdräkten :) Ha en skön fredag.
Kramen

Nett sa...

Det går ju an om man har ett naturligt häng tycker jag, det skulle jag inte ha problem med, men när man har extra mycket som hänger då vill man få bort det inte för andras skull, utan för sin egen :) Hoppas att du får en fin Lördag. Kram

attis sa...

Det är en hemsk sjukdom. Mormor har klarat sej ganska bra med bromsmedicinen. Hon känner igen oss ännu och även andra som kommer på besök. Ibland är hon väldigt virrig och tror att hon går i skolan och såna saker. Men hon är alltid så glad. Ha en skön kväll.
kram

Anonym sa...

Den grekiska övärlden är helt suverän! Synd att det är så kyligt på vintern där! Kram

Anonym sa...

Det är alltid så trevligt att få "följa med" på era trevliga reseäventyr. Tack Gilla!
Maggan