Nelly.com

tisdag 1 december 2009

En riktigt slö dag.

Vad ska man göra, när det är grått och trist ute, om man inte gitter ens att gå ut? Jo, vi satt och tittade på en inspelad film, som heter Troja.

Den handlar ju om tiden för cirka 3000 år sen, då greker och spartaner slogs om herraväldet. Det började så smått med att prins Paris av Troja blev förälskad i den sköna Helena, som var hustru till Spartas kung Menelaos och hon i honom.

De flydde till Troja och då måste ju Menelaos få hämnd. Paris spelas av Orlando Blom och Helena av Diane Kruger. Det var en hel mängd kända skådespelare som är med i filmen bland andra Brad Pitt som Akilles, han med hälen. 

Så hittade man  Peter O´Toole som Paris fader kung Priamos. Man har gjort en historia som blandas med olika myter, som har skrivits: till exempel Iliaden, så man hade satt in Odysses, som spelas av Sean Bean. Det var en mycket lång och mäktig film och en himla massor av krigsscener med massvis med folk och skepp.

För att få fram massverkan hade man använt sej av datorteknik och animerat massorna. Filmen spelades in på Malta för det mesta.

Något av det mest kända är ju också den trojanska hästen, som lämnades kvar på stranden, när grekerna låtsades fly fältet. När trojanerna fick se den drog de in "hästen" in till Troja och ut kom ju en hel mängd med soldater, som hade gömt sig där inne. Det slutade med att soldaterna kom ut därifrån och satte hela Troja i brand. Men Paris och Helena bland andra lyckades fly. 



När vi tittade på filmen och såg den enorma flottan med galärslavar, så kom Sibbelin på en vits han hade hört.

Jo det var ett galärskepp, som var ute på haven och förmannen kom en dag och sa till slavarna: "Jo, jag har två saker att berätta för er, en bra och en dålig. Vilket vill ni höra först?" "Den goda saken."

"Idag ska ni få dubbel ranson Rom." "Oj, då det var ju bra. Men den dåliga nyheten då?" "Jo, kaptenen vill åka vattenskidor i eftermiddag."

Sköt väl om er och ha det bra.



Men först en sommarbild, för annars blir det ju tråkigt.

Utsikt från Hanksville Farm utanför Svalöv. Det är en motorgård, som har den och välkomnar alla vilken motorcykel eller bil du än har. Utsikten över de skånska fälten är underbar.

Inga kommentarer: